Декоративни зайци

s5003056

Абсцес на долната челюст при зайците


Това е едно от често срещаните заболявания при декоративните-мини зайчета при което се образува кухина изпълнена с гной свързана със зъбите на долната челюст.  Обикновено в началото се появява малка подутина която доста бързо нараства и зайчето започва да капризничи и след това да отказва храната си и видимо отслабва. Размера на абсцеса може да достигне големина на едър орех. Причината за развитието на този абсцес е локална бактериална инфекция .

Лекуването на това заболяване  е изключително и само хирургическо като се комбинира с антибиотикова терапия. Това заболяване много често рецидивира и обикновенно се налага доживотно непрекъснато приемане на антибиотици. Във Ветринарна клиника КАКАДУ предлагаме услугата оперативно отстраняване на абсцеса.

Автор:

Ветеринарна клиника КАКАДУ


Прекомерно израстване на зъбите при зайците и морските свинчета

При гризачите зъбите растат през целият живот и то с значителна бързина. При неправилно хранене предимно с по-меки храни зъбите израстват прекомерно и  се изкривяват в резултат на което не съвпада дъвкателната повърхност на зъбите от горната и долната челюст. Зайчета с така деформирана захапка започват да се хранят трудно и отслабват. При такива пациенти периодично се налага зъбите да се „подкъсяват“. При всяко посещение при вашият ветеринарен лекар настоявайте и за обстоен преглед на устната кухина.

При морските свинчета прекомерно израстват кътниците и предкътниците и е необходимо редуциране на тяхната дължина.

Във Ветеринарна клиника КАКАДУ предлагаме услугата изрязване на зъби.

Автор:

Ветеринарна клиника КАКАДУ


Гъбични заболявания при зайците

Зайците сравнително често боледуват от гъбични заболявания на кожата. Външно нещото което може да обезпокои стопанина на зайче е опадването на козинката на петна и наличие на силен сърбеж. Обикновено проблема се проявява изведнъж и се развива доста бързо. Необходимо е да се диагностицира точният възбудител на болестта като това се извършва със специфични тестов, с който разполага нашата ветеринарна клиника. Лечението на гъбичната инфекция е продължително и най-често успешно. В нашата клиника се извършва вземане на материал за изследване и микобиологично доказване.

Автор:

Ветеринарна клиника КАКАДУ


Цисти на матката (ендометриоза)

pict0243

Сравнително чест проблем при женските не раждали зайчета е развитието на цисти по маточната лигавица. Така образуваните мехурчета се пукат и се получава периодично кървене с различна сила. Лечението на това заболяване е само оперативно. Ако не се реагира на време зайчето умита от кръвозагуб.

 

Автор:

Ветеринарна клиника КАКАДУ


 

Диария при зайците

Нормалните изпражненията на зайците са два вида едните са нормално оформени сухи „топчета“ те се отделят през деня, а другият вид са меки и не оформени който се образуват през нощта и обикновено заека ги изяжда (това е нормално) . Възможно е сутрин да намерите малко по меки изпражнения и това да не е повод за притеснение.

Диарията се установява като мокри петна по постелката на зайчето и доста сериозно зацапване по самото зайче, често се усеща и неприятна  миризма около неговата клетка. Най-честата причина за този проблем е дисбактериоза (намаляване на полезните и увеличаване на вредните бактерии в червата) причинен от стрес, хранене с лоша храна, болка и др . Необходимо е да се консултирате с ветеринарен лекар и по негова преценка да се започне терапия. Заболяванията при зайците може да се развият за няколко часа така че не отлагайте.


Миаза (Червясване)

Това е едно изключително неприятно заболяване при зайчетата отглеждани в домашни условия. Най-често засяганата област на тялото е гениталната . Същността на заболяването е , че започват да се развиват червей (ларви на мухи) в козината на заека. Най-честа причина за това е лошата хигиена на клетката или зацапване след диария.

Необходимо е незабавно да се потърси лекарска помощ.

Заек с червейТова е Неда заек на 7 години който е получил разтройство в следствие на което е развил миаза. Червеите бяха изяли огромна площ от кожата и бяха проникнали в мускулите на крака.

На Неда бе направена и кръвна картина и раните бяха зашити.

 

 

 

 


Заек с Енцефалит

Видео

заек

________________________________________________________________________________

болно око на заек;офталмолог;очен лекар ветеринар

Това зайче е със силно инфектирано око.

При него се наложи да се направи операция за отстраняване на окото заради опасност за живота му.Макар и малко страховито изглеждащо, вече я няма изключително силната болка. След кратка адаптация зайчето ще живее нормално.

 

очна операция на заек;офталмолог;очен лекар ветеринар;офталмолог хирург;болно око;сълзи око

заек след очна операция

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

Този наш пациент с тегло 2,3 кг.  постъпи с оплакване от страна на стопаните си, че са открили подутина на коремчето му!

заек,мишка,гризач,хирург гризачи,операция гризач,операция заек

заек с тумор

След обстоен клиничен и ехографски (видеозон) преглед  установихме, че се касае за тумор.

заек,хирург гризачи,болести зайци,болести гризачи

заек с тумор, упоен преди операция

На следващият ден Заки беше опериран  и беше отстранен огромният тумор с внушителното тегло 300 грама. Пожелаваме на Заки БЪРЗО ОЗДРАВЯВАНЕ

________________________________________________________________________________